infoblokk_kedv_final.jpg

Befejeződött a csatornázás DobozonBefejeződött Doboz Nagyközség eddigi legfontosabb környezetvédelmi és infrastrukturális beruházása, a településen keretében európai uniós támogatással valósult meg a csatornahálózat valamint a szennyvíztisztító telep kiépítése. A beruházást több 2,247 milliárd forinttal támogatták az Európai Unió Kohéziós Alapjából.

Véget ért Doboz Nagyközség csatornázása. Az elkészült közművet ünnepélyes keretek között adták át Köves Mihály polgármester, Gajda Róbert békés megyei kormánymegbízott, Dr. Kovács József országgyűlési képviselő valamint a projektben résztvevő vállalkozók jelenlétében.

A beruházás keretében a településen összesen 31,023 kilométer gerincvezeték, 5,987 kilométer nyomás alatti csatornahálózat valamint 16,73 kilométer bekötővezeték, azaz összesen mintegy 53,74 kilométer vezeték épült ki, amelyhez egy 485 köbméter kapacitású új szennyvíztisztító telep biztosítja a településről érkező szennyvíz megfelelő hatásfokú tisztítását.

A dobozi csatorna-projekt legfontosabb célja, hogy a háztartásokban keletkező szennyvíz az eddig használatos környezetszennyező szikkasztásos aknák helyett korszerű csatornarendszeren keresztül jusson a pályázat révén szintén megépítésre került szennyvíztisztító telepre. A beruházást követően jelentősen csökkenni fog a település környezeti terhelése, a jobb higiénés állapot kialakításával pedig a lakosság életminősége is nagymértékben javul. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy minél több háztartás rácsatlakozzon a hálózathoz.

Doboz Nagyközség Önkormányzata számára 2011-ben 1.810.036.208 forint összegű támogatást ítélt meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a település szennyvízcsatornázásának és - tisztításának kialakítására. A támogatási szerződés három alkalommal került módosításra, melyek a támogatás összegét 2.246.770.796 forintra növelték. A támogatás intenzitás így 94,764 százalékra emelkedett. A beruházás elszámolható összes költsége 2.385.198.451 forint.