infoblokk_kedv_final.jpg

A számlák kifizetési rendjeA szennyvízcsatornázás egyre gyorsuló kiviteli munkáival szinte mindenki találkozik. Többeket érdekelhet, hogyan történik a vállalkozók által benyújtott számlák kifizetése. A támogatás folyósítását a Támogatási Szerződés Általános szerződési feltételek 5. számú pontja szabályozza. Ez egy nagyon bonyolult, szigorú rendszer, ami garantálja az uniós, nemzeti, önkormányzati és víziközmű társulati pénzek jogszerű felhasználását.


„DOBOZ NAGYKÖZSÉG CSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSÁNAK KIÉPÍTÉSE” projekt esetében a számlák szállítói finanszírozás keretében kerülnek kifizetésre. A számla összegéből az Önkormányzat a munka teljesítése után csak az önerőt (kerekítve 15%-ot) utalja a vállalkozónak. Az összeg másik részét (kerekítve 85%-ot) a Közreműködő Szervezet fizeti ki.


Hogy néz ki a gyakorlatban egy számla kifizetése?


1. Vállalkozó kiállítja a számláját, és benyújtja az Önkormányzatnak a teljesítésigazolás nyomtatvánnyal együtt.
2. A Mérnök meggyőződik a munka elvégzéséről, és aláírásával igazolja azt.
3. A projektmenedzsment szervezet szintén megvizsgálja a munka teljesítését. Aláírja a teljesítésigazolási nyomtatványt, és javasolja, hogy a polgármester is írja alá.
4. Az Önkormányzatnál a mérnök és a projektmenedzser szakmai jóváhagyása után és javaslatára megtörténik a teljesítésigazolás aláírása.
5. Az Önkormányzat a Támogatási Szerződésben rögzített támogatási arány szerint kifizeti a számla saját erő részét, illetve a számla ÁFA tartalmát. (Ezt az ÁFÁ-t az Önkormányzat később visszaigényli.)
6. A számla az igazoló dokumentumokkal együtt kifizetési kérelemben benyújtásra kerül a Közreműködő Szervezethez (KSZ).
7. A Közreműködő Szervezetben a beérkező számlát és az igazoló dokumentumokat műszaki, jogi és pénzügyi szempontból ellenőrzi.
8. Amennyiben mindent rendben találnak, a Közreműködő Szervezet a vállalkozónak közvetlenül utalja a számlaösszeg támogatástartalmát.


Látható, hogy a kifizetés előtt négy szervezet ellenőrzi az elvégzett munkát, illetve a számlákat. A korábban megnyert önerő-támogatás miatt az idén benyújtott számlák önerejét sem az Önkormányzatnak kell megfizetnie. Jelenleg folyik a támogatásintenzitás 85%-ról 95%-ra való növelésének előkészítése. Így tovább csökkenhet az önerő nagysága. További információk találhatók a www.doboz-szennyviz.hu honlapon. Kérdéseiket feltehetik az alábbi, ingyenesen hívható zöld számon: 06 80 / 205 – 326. Hívható kedden és csütörtökön 14:00 és 16:00 óra között.